Blog

5 goede redenen om deze zomer een elektrische auto te huren

4 min

Powerdot

Dankzij de overgang naar groenere energie, promoten autoverhuurbedrijven steeds vaker elektrische auto’s als onderdeel van hun huuraanbod. Mensen die gewend zijn aan auto’s met verbrandingsmotoren aarzelen soms om de sprong te wagen, maar het huren van een elektrische auto heeft een aantal voordelen die u niet over het hoofd mag zien. Dus waarom zou u de zomervakantie niet benutten om het uit te proberen?

 

1. Snel voordeliger

Elektrische auto’s zijn soms iets duurder om te huren dan wagens met een verbrandingsmotor. Maar als u zich erin verdiept, zult u merken dat, alle kosten meegerekend, het huren van een elektrische auto al snel voordeliger is.

Om de twee opties te vergelijken, nemen we de gemiddelde kosten per kWh van Powerdot, die 0,54 cent bedragen, en het gemiddelde verbruik van elektrische wagens (17 kWh per 100 km). Voor voertuigen met verbrandingsmotor gaan we uit van een gemiddeld verbruik van 6 liter benzine per 100 kilometer, tegen een prijs van €1,90 per liter. We gaan er ook van uit dat driekwart van de oplaadbeurten gebeurt bij snelle en ultrasnelle openbare oplaadpunten, en het resterende kwart bij langzame en/of gratis oplaadpunten.

 

De berekening is eenvoudig:

We zien dat kosten voor opladen systematisch lager zijn dan kosten voor tanken en dat het verschil groter wordt naarmate de afstand groter is.

 

Laten we nu eens kijken naar de totale kosten. Stelt u zich voor dat u een auto huurt voor een week. De tarieven kunnen sterk variëren, afhankelijk van het verhuurbedrijf en de grootte en klasse van de auto die u wilt… Maar voor een gemiddelde auto moet u rekenen op een prijs tussen €300 en €350 voor onbeperkte kilometers, zowel voor elektrische auto’s als voor auto’s op brandstof. Meestal is het prijsverschil tussen een elektrische auto en een auto op brandstof niet meer dan een paar euro. En het is niet ongewoon om huuropties te vinden aan dezelfde prijs. In dit geval is er geen twijfel mogelijk over de voordeligste optie. En natuurlijk; hoe langer de huurperiode en hoe groter de afgelegde afstand, hoe voordeliger een elektrische auto wordt.

 

2. CO2-uitstoot verminderen: een onbetwistbare realiteit

Toegegeven, de CO2-voetafdruk van een elektrische wagen kan tot twee keer zo groot zijn als die van een auto op brandstof wanneer die de fabriek verlaat. Maar alle studies tonen aan dat de initiële vervuiling meer dan goedgemaakt wordt door de afwezigheid van vervuiling op de weg.

In tegenstelling tot voertuigen op brandstof stoten elektrische auto’s geen broeikasgassen uit. Na slechts 40.000 km op de weg, of 2 tot 3 jaar gemiddeld gebruik, is de CO2-voetafdruk van een elektrische auto beter dan die van zijn tegenhanger met verbrandingsmotor. Hoe meer kilometers u rijdt, hoe groter het verschil.

 

3. Aangenamer rijden

Een elektrische auto huren is ook een kans om meer plezier te halen uit het rijden. Natuurlijk zijn elektrische voertuigen uitgerust met alle nieuwe opties die moderne voertuigen zo comfortabel maken, zoals achteruitrijcamera’s, rij- en parkeerhulp of volledig uitgeruste boordcomputers.

Maar naast deze voordelen, die nu gemeengoed zijn geworden, hebben elektrische auto’s een aantal voordelen die auto’s op brandstof niet hebben. De afwezigheid van geluid is het grootste voordeel. Ze veroorzaken vrijwel geen geluidshinder, zoals het voortdurende gebrom van een motor en de trillingen daarvan dat wel kunnen doen.

Bovendien hebben elektrische voertuigen een zogenaamd “onmiddellijk beschikbaar koppel”. Alle kracht van de motor kan onmiddellijk worden geleverd. De versnelling is dus energieker, zelfs bij stadsmodellen.

De aandrijving blijft soepel en zacht, dankzij de automatische versnellingsbak die in de meeste elektrische auto’s zit. U hoeft niet te schakelen, wat het rijden vlotter maakt.

 

4. De mogelijkheid om in bepaalde voorbehouden stedelijke gebieden te rijden

In België zijn de afgelopen jaren lage-emissiezones (LEZ) ontstaan in de grote steden. Een LEZ is een zone die bestaat uit wegen waar de toegang voor vervuilende voertuigen beperkt is. De details van de beperkingen verschillen van plaats tot plaats, maar het doel is altijd om onderscheid te maken tussen propere voertuigen en minder propere. 

In België zijn er momenteel 3 LEZ’s, in Antwerpen, Brussel en Gent.

In deze drie Belgische steden kunt u een verbod krijgen op het gebruik van een vervuilende wagen met verbrandingsmotor. U zult dit probleem niet hebben met een 100% elektrisch voertuig.

Met andere woorden, als u een elektrische auto huurt, kunt u er zeker van zijn dat u komt waar u wilt, wanneer u wilt.

 

5. Bespaar tijd door op te laden op uw bestemming

In tegenstelling tot wat leken misschien denken, kunt u tijd besparen door te kiezen voor het huren van een elektrische auto. Simpelweg omdat u geen tijd meer verliest aan de benzinepomp.

De meeste mensen zijn bekend met oplaadsystemen thuis of bij een tankstation. Maar er is een praktischere manier om uw elektrische auto op te laden: opladen op uw bestemming.

Opladen op de plaats van bestemming gebeurt aan oplaadstations op drukke plaatsen zoals hotels, restaurants, supermarkten, winkelcentra en andere alledaagse plaatsen.

Dankzij deze stations, die zich op natuurlijke stopplaatsen van automobilisten bevinden, kunnen reizigers hun auto op een natuurlijke manier en zonder tijdverspilling opladen terwijl ze winkelen, een bezienswaardigheid bezoeken, op restaurant gaan of uitrusten in een hotel.

 

Maak het leven makkelijker door een elektrische auto te huren

Minder vervuiling, kostenbesparingen, onbeperkte toegang tot stadscentra, aangenaam rijden, … Er zijn veel goede redenen om over te stappen op een elektrische auto en ze zouden meer gepromoot moeten worden door autoverhuurbedrijven. Vooral het opladen op bestemming is een voordeel dat nog niet algemeen bekend is en dat veel automobilisten zou kunnen overhalen. Om hen te helpen de overstap te maken, biedt Powerdot nu al meer dan 4500 oplaadpunten in heel België en Frankrijk, om deze zomer alle elektromobilisten naar hun vakantiebestemming te brengen!

 

Mis geen Powerdot-nieuws


Opladen op bestemming: een winnend model voor elektromobilisten en eigenaars van commerciële ruimtes

De rol van oplaadpunten voor elektrische auto’s in de toekomst van de detailhandel

De belangrijkste stappen bij het installeren van een oplaadpunt op de parking van een winkelcentrum

Hoe verlengt u de levensduur van de batterij van een elektrisch voertuig (EV)?