Blog

Opladen op bestemming: een winnend model voor elektromobilisten en eigenaars van commerciële ruimtes

5 min

Powerdot

Opladen op bestemming biedt de mogelijkheid handiger en betaalbaarder op te laden voor dagelijks gebruik. Stel u voor dat u zich geen zorgen hoeft te maken over het opladen van uw auto, want waar u ook naartoe gaat, er is altijd een oplaadpunt beschikbaar.

Een van de grootste zorgen van automobilisten die overwegen om een elektrische auto aan te schaffen, is de actieradius. Dit staat bekend als actieradiusangst: de angst om niet genoeg accuvermogen te hebben om een rit te voltooien, een factor die de overstap naar elektrische voertuigen ernstig kan afremmen.

Net zoals het opraken van de benzine in een conventionele auto, kan het opraken van de batterij tijdens het rijden in een elektrisch voertuig frustrerend en onaangenaam zijn. Om dit probleem op te lossen, maken veel elektromobilisten gebruik van de mogelijkheid om op te laden op de plaats van hun bestemming, om zo hun voertuigen onderweg op te kunnen laden.

 

Wat is opladen op bestemming?

Opladen op bestemming betekent dat u uw elektrische auto oplaadt op plaatsen waar u sowieso al naartoe wilt, zoals restaurants, winkelcentra, supermarkten of hotels. Dankzij deze oplaadpunten kunnen elektromobilisten hun voertuig opladen terwijl ze winkelen, op restaurant gaan of tijd doorbrengen op deze plaatsen, zonder tijd te verliezen of omwegen te maken.

Hoewel sommige elektromobilisten thuis oplaadpunten hebben geïnstalleerd, heeft niet iedereen toegang tot een persoonlijk oplaadpunt, en zelfs voor degenen die dat wel hebben, kan het gebeuren dat ze hun voertuig af en toe onderweg moeten opladen.

Installer des bornes sur votre parking commercial

 

 

 

Wat zijn de voordelen voor bestuurders van elektrische auto’s?

Met opladen op bestemming is het opladen van uw auto niet langer iets dat u moet doen, maar een plaats waar u naartoe wilt!

Een van de belangrijkste voordelen voor elektromobilisten is dat ze dankzij opladen op bestemming hun auto nu in ‘verborgen’ tijd kunnen opladen. Waar ze vroeger een omweg moesten maken om speciaal naar een tankstation te gaan om te tanken, wordt opladen op de plaats van bestemming een secundaire handeling. Nu kunnen we genieten van gaan winkelen of op restaurant gaan terwijl onze auto oplaadt, en verspillen we geen tijd meer aan de zoektocht naar een oplaadpunt of een tankstation!

Dit maakt het bezit van een elektrische auto niet alleen praktischer en het leven van Belgen eenvoudiger, het helpt ook om de angst omtrent de batterijduur te verminderen. Het is een echte hefboom om de overgang naar elektrische auto’s en duurzamere mobiliteit te versnellen.

Is het ook gunstig voor de eigenaars van parkeerterreinen?

Er zijn ook een aantal voordelen voor handelaars die het opladen op bestemming aanbieden. In een recent onderzoek naar oplaadpunten in winkelcentra zei bijvoorbeeld 56% van de geïnterviewden (EV-eigenaars) dat ze de oplaadfaciliteiten in supermarkten en winkelcentra zouden gebruiken, waarvan een derde minstens één keer per week.

Het installeren van oplaadpunten op uw parkeerterrein zal helpen om loyaliteit op te bouwen onder klanten die zijn overgestapt op elektrische auto’s: in plaats van naar een andere winkel te gaan om op te laden terwijl ze boodschappen doen, zullen klanten loyaal blijven aan uw zaak.  Volgens een recent onderzoek* zei 70% van de ondervraagden (met een EV) dat ze eerder geneigd zijn terug te keren naar een winkel met een parkeerterrein waar oplaadpunten aanwezig zijn.

Het kan ook een uitstekende manier zijn om een winkel te onderscheiden van een concurrent en een groeiende markt van elektromobilisten aan te trekken. In hetzelfde onderzoek zei 24% van de ondervraagden dat ze een winkel niet meer gebruiken omdat er geen oplaadpunten zijn.

Door oplaadpunten voor EV’s te installeren, worden ook meer inkomsten gegenereerd voor winkeleigenaars. Ten eerste omdat hun elektromobiele klanten langer in de winkel blijven. In hetzelfde onderzoek gaf 47% van de ondervraagden toe dat ze meer tijd in de winkel doorbrachten wanneer ze een oplaadbeurt gaande hadden. Maar ook omdat het opladen zelf u in staat stelt om extra inkomstenkanalen te ontwikkelen, ofwel door deze extra dienst zelf te commercialiseren, ofwel door deel te nemen aan de inkomsten via een externe investeerder zoals Powerdot.

Tot slot kan het een uitstekende manier zijn om uw ecologische voetafdruk te verkleinen en te tonen dat u betrokken bent bij duurzamere mobiliteit.

Démarrer un projet

 

De uitdaging van het installeren van oplaadpunten

Om opladen op de plaats van bestemming mogelijk te maken, is het echter essentieel om oplaadpunten te installeren. Dit kan een aanzienlijke investering betekenen, alsook de installatie van gespecialiseerde oplaadapparatuur en de voorziening van speciale parkeerplaatsen voor elektrische auto’s.

Naast de investering in de installatie komen er nog operationele kosten bij de rekening voor EV-oplaadpunten. Deze kosten omvatten elektriciteit, interoperabiliteit, klantenondersteuning en ook de kosten voor onderhoud en reparatie van de oplaadpunten. Dit kan een aanzienlijke last zijn voor bedrijven, zowel wat geld als tijd betreft, gezien de complexiteit van het beheer van de oplaadpunten, dat in goede banen geleid moet worden, met talrijke elementen in de waardeketen.

 

Opladen op bestemming vergemakkelijken: waarom kan Powerdot uw bedrijf helpen?

Zoals eerder vermeld zijn de belangrijkste uitdagingen van laadpunten op de plaats van bestemming de investering in apparatuur en installatie, de kosten van onderhoud en operationele kosten zoals elektriciteit, en het dagelijkse beheer van de operatie. Powerdot biedt echter een kosten- en investeringsvrije oplossing voor commerciële ruimtes die oplaadpunten voor elektrische auto’s willen aanbieden aan hun klanten.

Met een kant-en-klaar model, dat alles omvat van apparatuur, installatie en onderhoud tot exploitatie, terwijl de inkomsten worden gedeeld, stelt Powerdot bedrijven in staat om te profiteren van hun bestaande parkeerplaatsen en een nieuwe inkomstenstroom toe te voegen aan hun portfolio.

Dit geeft eigenaren van commerciële ruimtes gemoedsrust in de wetenschap dat Powerdot toezicht houdt op de dagelijkse werkzaamheden en een percentage van de opbrengst van de EV-laadpunten deelt. Zonder zich zorgen te hoeven maken over installatie- of onderhoudskosten, kunnen bedrijven een nieuwe inkomstenstroom activeren en een waardevolle dienst aanbieden, waardoor de loyaliteit toeneemt en meer klanten worden aangetrokken.

*Studie Bump – mei 2023

Mis geen Powerdot-nieuws


Opladen op bestemming: een winnend model voor elektromobilisten en eigenaars van commerciële ruimtes

De rol van oplaadpunten voor elektrische auto’s in de toekomst van de detailhandel

De belangrijkste stappen bij het installeren van een oplaadpunt op de parking van een winkelcentrum

Hoe verlengt u de levensduur van de batterij van een elektrisch voertuig (EV)?